Renswoude aangesloten bij Hartslag.NU

Gemeente, RAVU en EHBO-vereniging ondertekenen overeenkomst

Renswoude, 11 juli 2016
Op initiatief van de EHBO-vereniging Renswoude is vandaag het startsein gegeven voor het opzetten van een HartslagNu netwerk in de gemeente Renswoude. Dit is een reanimatienetwerk van
beschikbare burgerhulpverleners en AED’s. De gemeente, RAVU en de EHBO-vereniging Renswoude tekenden daarvoor vandaag, 11 juli 2016, een overeenkomst.

Als elke seconde telt...

Voor mensen die worden getroffen door een hartritmestoornis komt het erop aan dat er zo snel mogelijk hulp komt en het hart weer wordt geactiveerd. Hoewel de ambulances van de RAVU zo snel mogelijk ter plaatse zijn, is het van levensbelang om in afwachting van de komst van de ambulance het hartritme te activeren. Dat kan met een defibrillator die eenvoudig is te bedienen door vrijwilligers. Zij krijgen hiervoor een korte opleiding. In het geval er een beroep op deze vrijwilligers wordt gedaan, krijgen zij van HartslagNU een signaal op hun mobiele telefoon met de mededeling waar op dat moment hulp nodig is. Op die manier wordt de eerste, vaak levensreddende, hulp geboden. Wanneer de ambulance arriveert, nemen de medewerkers van de RAVU de hulpverlening over.

Inventarisatie

Gemeente, RAVU en de EHBO-vereniging brengen de komende tijd in kaart waar in Renswoude defibrillatoren aanwezig zijn en wanneer deze kunnen worden gebruikt. Een aantal apparaten is bijvoorbeeld alleen bruikbaar tijdens de openingstijden van een bepaalde locatie. Het is niet uitgesloten dat naast déze apparaten nog een aantal openbaar toegankelijke AED’s wordt opgehangen. De gemeente Renswoude neemt daarover na de inventarisatie een besluit.

Daarnaast werken de gemeente en de EHBO-vereniging aan een dekkend netwerk van vrijwilligers die in geval van nood assistentie kunnen verlenen. Het zou mooi zijn als zich, verspreid over het dorp, een aantal vrijwilligers meldt dat overdag, ’s avonds en ’s nachts assistentie willen verlenen.
In september start de EHBO-vereniging Renswoude met nieuwe cursussen, aanmelden kan via info@ehborenswoude.nl.

First Responder Brandweer

De vrijwilligers zijn overigens niet de enigen die worden gealarmeerd als sprake is van een hartritmestoornis. De Brandweer Renswoude (First Responder) deed dat al en blijft dit doen. Bij een melding worden in het vervolg niet alleen de RAVU en de Brandweer Renswoude gealarmeerd, maar straks ook de opgeleide inwoners van Renswoude.

 

In het najaar van 2017 zijn op diverse plekken in Renswoude AED's opgehangen. In het voorjaar van 2018 zijn door de gemeente Renswoude in samenwerking met de EHBO vereniging Renswoude / Scherpenzeel opleidingen reanimatie / AED hulpverlening georganiseerd. U kunt daar een certificaat behalen waarmee u zich bij Hartslag.nu kunt aanmelden als burgerhulpverlener.

 

 

Ondertekening van het convenant, zomer 2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Plaatsen van de AED door de burgemeester, najaar 2017